Perla

Standard
Perla

Dumnezeu ar fi creat, la început de toate, cele patru elemente. În semn de recunoștință, fiecare dintre ele, a găsit de cuviință să-i facă Domnului un dar: aerul i-a croşetat un curcubeu ca aură în jurul capului, focul a dat naştere unui meteorit pentru a-I fi mereu luminată calea, pământul a plăsmuit un rubin care să-I împodobească fruntea şi apa a creat o perlă pentru a-I consola inima.

Autoarea Joan Younger Dickinson observase în Cartea perlelor cum mărgăritarele pot fi asociate cu inima, iubirea, compasiunea și bunăvoința, cu ceva de mare preț, cum se spune în Biblie: Să nu dați câinilor lucrurile sfinte și să nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor(…)(Matei, 7:6). Din cele mai vechi timpuri, perlele au fost considerate obiecte de valoare, monede de schimb, simboluri ale statutului social înalt. Perlele au apărut în miturile și legendele multor culturi și li s-au atribuit puteri fantastice. Chinezii credeau că perlele sunt arme împotriva dezastrelor şi erau semn de mare putere, bogăţie şi demnitate. Egiptenii înstăriţi cereau să fie înmormântaţi cu perlele alături; grecii erau convinşi că perlele păstrau din farmecul zeiţei Afrodita; romanii îşi etalau perlele pentru a arăta lumii din ce clasă socială fac parte; musulmanii le asociau cu virginitatea, indienii cu prolificitatea, japonezii cu norocul.

Perlele naturale se nasc parcă la întâmplare: o impuritate pătrunde în interiorul unei scoici care, ca reacţie de apărare, generează sidef şi îmbracă obiectul pe care îl simte străin. În ani de zile, scoica acoperă impuritatea formând preţioasa perlă, care nu este până la urmă altceva decât carbonat de calciu.

Perla este numită şi mărgăritar sau “lacrima lui Dumnezeu”. Asocierea des întâlnită a perlelor cu lacrimile trimite cel mai posibil la faptul că scoica suferă din pricina intruziunii, încercând să facă să dispară obiectul străin. Perla simbolizează atât efortul de apărare şi transformare a unei imperfecţiuni, cât şi răbdarea şi speranţa că din acest efort se poate naşte o comoară.

Unele legende povestesc că perlele s-ar fi născut din lacrimile pline de regret ale lui Adam şi ale Evei, atunci când s-au văzut izgoniţi din Paradis. Din altele aflăm că sunt lacrimile de bucurie ale zeiţei dragostei sau că picăturile de rouă căzute din cer în ocean şi umplute de lumina lunii se tranformă în perle. Cum se spune despre citrin şi despre chihlimbar că s-ar fi născut din Soare, la fel se spune despre perlă că este lacrima Lunii. Dintr-o poveste marinărească aflăm că într-un moment anume scoicile se deschid şi ies la suprafaţa apelor pentru a lăsa luna să le lumineze perlele.

Se spune că perla ar fi mai potrivită pentru zodiile de apă decât pentru celelalte şi ar fi talismanul norocos al celor născuţi sub influenţa zodiei Rac. Racul este semn de apă, cardinal, feminin şi nocturn. Influenţaţi de astrul nopţii, nativii Rac sunt profunzi, discreţi, sensibili, imaginativi, emotivi, sentimentali, schimbători. Verbul care caracterizează zodia este a simţi şi reflectă felul în care se raportează nativii la lumea exterioară, la propriile emoţii, la familie şi la trecut. Perla îi poate ajuta pe nativii Rac să aibă mai multă încredere în propria persoană, le calmează emoţiile, aduce vise plăcute, întăreşte forţa vitală, ajută la îmbunătăţirea relaţiilor cu părinţii, mai ales cu mama şi la înţelegerea propriilor sentimente. Perla aduce puritate şi candoare, linişte şi blândeţe.

Perlele pot fi folosite pentru echilibrarea ritmurilor corpului, pentru armonizarea cu ritmurile universului. Vindecătorii romani foloseau pudră de perla în amestec cu apă distilată pentru a trata nebunia, cei chinezi erau convinşi că pudra de perlă e cea mai indicată pentru problemele digestive. Perla dizolvată în vin, credeau anticii, creşte forţa şi favorizează longevitatea. A rămas faimos pariul Cleopatrei, în urma căruia regina a decis să-i demonstreze lui Marc Antoniu că poate cheltui la un simplu banchet averea unei ţări întregi. Aşa s-a făcut că a dizolvat una din preţioasele perle pe care le purta într-un pahar cu vin, închinându-l în numele lui Marc Antoniu, care a trebuit astfel să se declare învins.

Dincolo de legende şi istorii, se spune că perla are darul purificării. Mulţi spun că perlele aduc lacrimi. Poate fi vorba de purificare prin suferinţă, de rostul păstrării sufletului neîntinat. Putem citi puritatea ca pe o cheie spre obţinerea fericirii de a-L simţi aproape pe Dumnezeu: Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu! (Matei, 5:8)

Reclame

Comentariile nu sunt permise.