Lapis lazuli

Standard
Lapis lazuli

„Să ai puterea aripilor de vultur, credința și curajul să zbori spre noi înălțimi și înțelepciunea universului care să te poarte într-acolo!” Așa sună o veche binecuvântare indiană, un îndemn pentru cel șovăielnic, pentru cel care, temându-se de consecințe sau influențat de cei din jur, nu îndrăznește să-și urmeze visul. Nicio altă piatră nu pare mai potrivită în acest sens decât Lapis-lazuli.

Privind această minunată creaţie, felul în care pe fondul albastru profund strălucesc mici inserţii de pirită, ne ducem cu gândul fără să vrem la celebrul tablou al lui Vincent Van Gogh „Noapte înstelată”, despre care pictorul olandez spunea: „…mi-e bine să fac ceea ce este dificil. Asta nu mă împiedică să am o nevoie uriaşă de, să spun aşa – religie – aşa că ies din casă noaptea ca să pictez stelele.” (din Scrisorile către Theo Van Gogh; Arles, 29 septembrie 1888)

Lapis-lazuli conferă putere interioară, curaj, încredere și înțelepciune – exact acele daruri de preț pomenite în binecuvântarea indiană. Piatra regalității, cum a fost supranumită, este indicată exact celui care nu (mai) știe cine este sau care îi este misiunea. În directă legătură cu calitățile și aspectul cristalului, numele „Lapis – lazuli” înseamnă „piatră albastră „(din latină) sau „piatra cerului” (din persană).

Face parte din grupa feldspatoizilor și este, în fapt, un amestec de minerale (printre care amintim lazurita, pirita și calcita). Multe popoare au folosit această piatră pentru decorarea statuilor zeităților, pictorii au utilizat-o în fabricarea pigmenților, conducătorii au folosit-o ca sigiliu, iar vracii ca medicament. A fost dintotdeauna considerată piatra capetelor încoronate și a înțelepților. Cristalul este asociat cu claritatea gândirii și a exprimării, cu calmul, inspirația, loialitatea față de adevăr, detașarea de lumesc și onestitatea. Într-un cuvânt, piatra are o acțiune de echilibrare pe toate planurile. Tocmai de aceea, deși este considerată piatra de protecție a nativilor din Săgetător și în rezonanță cu planeta Jupiter, răspunde foarte bine nevoilor celor născuți în Balanță.

Semn masculin, pozitiv și cardinal, guvernat de planeta Venus, Balanța este pe locul întâi la diplomație, tact și carismă. Pentru că dorința cea mai mare a nativilor este aceea de a trăi în armonie, ei sunt deseori prinşi în situaţii dificile din care cred că pot ieşi doar dacă acceptă compromisuri. De multe ori, când au mai multe posibilităţi, devin indecişi şi se obosesc alergând după doi iepuri deodată. Pentru ei şi pentru toţi cei care se recunosc în această descriere se recomandă „tratamentul” cu Lapis, în doze oricât de mici.

Budiştii credeau că piatra aduce pace în mintea celui care o poartă şi până astăzi a rămas valabilă ideea că nu trebuie să lipsească din inventarul celui care meditează şi doreşte să-şi sporească puterile psihice. Esenţial pe calea evoluţiei spirituale, Lapis lazuli aduce întâi de toate obiectivitate și limpezime mentală, lucrează cu chakra celui de-al treilea ochi şi deschide calea spre noi dimensiuni. Aflat în rezonanţă cu Jupiter, trezeşte în fiecare calităţile de conducător, ajută la rezolvarea unor litigii, extinde conştiinţa şi ajută la luarea deciziilor. Curăţă şi echilibrează toate chakrele, fiind util cu precădere în deblocarea chakrei gâtului şi în rezolvarea problemelor legate de comunicare. Eliberează de stres şi mânie, revelează adevărul interior şi face purtătorul capabil să îşi exprime cu uşurinţă sentimentele şi gândurile. Este considerată piatra adevărului prin excelenţă.

Lapis-lazuli a fost dintotdeauna asociat cu regalitatea, cu zeităţile, cu divinitatea în general. Unii au spus chiar că pietrele acestea adăpostesc sufletul unei făpturi de natură divină a cărei forţă poarte feri purtătorul de atacuri psihice sau de vrăjitorie, blocând energiile negative şi returnându-le celui care le-a trimis. Vracii egipteni şi babilonieni foloseau piatra în scopuri medicale, vindecând bolile de ochi, mai ales cataracta.

Astăzi se crede că întăreşte sistemul imunitar, curăţă organismul de toxine, este eficient în tratarea afecţiunilor gâtului, mai ales atunci când e vorba de o consecinţă a reprimării mâniei şi a frustrării. Este consemnată eficienţa pietrei în tratamentul astmului şi tuberculozei, în scăderea tensiunii şi eliberarea de anxietate. Sunt puţine afecţiuni pentru care Lazuritul să nu aibă leac. Unele surse menţionează faptul că nu ar trebui purtat de diabetici şi de hipotensivi.

Pe un plan mai subtil, Lapis-lazuli aduce alinare în momentele de tristeţe, ajutor în desluşirea misterelor universului, armonie în cuplu, înţelegerea trecutului şi detaşarea de el, deblocarea imaginaţiei, curajul de a ne autodepăşi și de a explora căi noi, îndrăzneala de a visa…

Reclame

Comentariile nu sunt permise.