Toleranță și compasiune

Standard

Poate vi se întâmplă uneori, ca și mie, să vă treziți în minte cu un cuvânt, o melodie, un vers, o imagine și apoi ele să vă dea târcoale o zi întreagă. Nu știu de ce, dar am început ziua de astăzi cu gândul la toleranță. Am continuat să mă gândesc la asta pe tot parcursul călătoriei mele spre serviciu, într-o înghesuială fără seamăn. Și m-a surprins apoi când am auzit un prieten spunând că tolerează pe cineva din familia sa. Așa a pornit o discuție despre toleranță. Și am continuat să privesc totul astăzi prin ochelarii roz ai toleranței. Pentru mine, a fost cuvântul zilei.

Cuvântul este sinonim cu a face o concesie, a accepta ceva împotriva convingerilor proprii, a suporta ceva sau pe cineva. Să dai dovadă de toleranță înseamnă să faci un act de bunăvoință față de o persoană ale cărei convingeri, acte sau credințe nu se potrivesc cu ale tale. Și totuși îngădui ca ele să existe. Teoretic, este un cuvânt cu aură pozitivă. Pentru că definește respectarea și acceptarea libertății celorlalți, în discurs și credințe sau acțiuni. Noțiunea a apărut inițial în relație cu gândirea umanistă pentru combaterea fanatismului religios. Astăzi, când vorbim despre toleranță ne referim la idei, credinţe, minorităţi, rase, politici, stiluri de viaţă. Există limite ale toleranței pentru că fiecare suntem datori să ne protejăm drepturile fundamentale.

Pe de altă parte, nu tolerez amestecul toleranței cu indiferența. Adică: nu sunt de acord cu ce faceți, accept că existați, că nu am altă soluție și așa îmi deveniți indiferent. Toleranța ar trebui mereu privită prin fereastra compasiunii. Altfel se confundă cu ușurință cu nepăsarea. Dalai Lama spunea că „toleranța și compasiunea nu sunt semn de slăbiciune, ci de putere”.

De fapt, cu tot nimbul de pozitivitate, nu îmi place cuvântul „toleranță” așa cum e descifrat el astăzi, prin prisma indiferenței, a felului cum alegem să acceptăm fără să înțelegem cu adevărat, să judecăm în mintea noastră și nu să dăm o șansă reală diferențelor. Tocmai pentru că alții sunt diferiți avem de învățat de la ei și ar fi minunat să îi respectăm în întregul lor, să încercăm să-i cunoaștem mai bine, nu superficial, să încetăm să-i comparăm cu noi sau cu alții și să ne bucurăm că ne  arată fațetele vieții.

Reclame

Comentariile nu sunt permise.