Un kilogram de fericire

Standard

OMRAAM  MIKHAEL  AIVANHOV – extras dintr-o Conferinţă despre Fericire – 7 septembrie 1983:

„(…) Toată lumea crede că ştie ce înseamnă să fii fericit. Dar am să vă arăt că ceea ce cred oamenii despre fericire nu prea este corect, nu prea este exact. Să luăm, de pildă, pe cineva care a mâncat bine. El spune: «O, ce fericit sunt că am mâncat…», de pildă… în fine, ce vă place. Sau că a băut. Ooo, a fost fericit de trei ori cu o femeie – aşa spune: «Am fost fericit de 3 ori !» Sau, tot aşa, au primit o moştenire, un cadou, au copii: de fiecare dată sunt fericiţi. Dar cum se face că această fericire nu durează veşnic? A fost doar pentru un moment, pentru câteva minute sau pentru câteva ore sau câteva zile, dar nu este veşnică. Fericirea nu durează. Toată lumea a observat acest lucru. Şi de ce spun oamenii: «Sunt fericit?» Pentru că nu ştiu ce este fericirea – cea adevărată. Din moment ce aveţi o senzaţie care vă îngăduie să vă bucuraţi puţin, să vă destindeţi puţin, să vă simţiţi mai bine, să nu aveţi dureri sau suferinţe, atunci vă simţiţi fericiţi.

Oamenii nu au o idee clară despre ce este fericirea. Acum am să vă explic şi o să vedeţi voi înşivă, o să constataţi că nu ştiaţi ce este adevărata fericire. Da. Voi confundaţi fericirea cu o senzaţie.  Şi în această pagină, de ce nu este totul foarte corect ? Veţi vedea că nu este foarte corect, pentru că nu aveam timp şi trebuia să spun ceva care nu era perfect clar şi definitiv, dar care îi poate mulţumi pe oamenii obişnuiţi. Dar există totuşi ceva care nu este explicat. Este un element care vine foarte de sus. Şi când ai acest element, eşti fericit, fără măcar să ştii de ce: mergi, cânţi, dansezi – şi n-ai primit nimic, nici cadouri, nici bani, nici nimic. Există asemenea momente în cursul zilei când eşti fericit. Şi acum, când am să încep să vă explic, că fericirea nu este un lucru aşa: taie-mi o bucată, un kilogram! Mergi la un furnizor şi-i ceri: «Daţi-mi un kilogram de fericire !»

Fericirea este deci o stare de conştiinţă în care simţim că suntem în armonie, în pace; nu există, pe moment, nici un element care să deranjeze, care să vină să umbrească sau să perturbe ceva. Asta poate să dureze un moment, poate să dureze mai mult, dar este o stare de conştiinţă de o extraordinară armonie între toate elementele fiinţei umane, între gândul, sentimentul, voinţa sa, chiar corpul său fizic, stomacul, plămânii, creierul lui. Ahaa, aşadar fericirea este o stare de conştiinţă! Şi chiar o putem provoca, în diferite feluri, chiar şi cu droguri, cu băuturi, cu tot felul de lucruri sau printr-o privire, prin muzică, cu sărutări, prin raporturi sexuale. O putem provoca, dar această fericire nu este adevărată, este mincinoasă, de moment. Şi tot ce este trecător, ce nu durează veşnic, mult timp, nu este veritabil. Iată ce criteriu vă dau. Trebuie să ştiţi că tot ce nu este durabil nu este veritabil (…)”

Reclame

Comentariile nu sunt permise.