Despre lăsarea în voia lui Dumnezeu

Standard

Am descoperit, într-una din conferințele lui Osho, o poveste despre un maestru zen care era preocupat ca pictura pe care o realiza să fie perfectă. Şi pentru a se asigura că totul era perfect l-a rugat pe unul dintre discipolii săi să-i stea alături şi să îl urmărească. Deşi nu îl văzuse până atunci pe maestrul său făcând greşeli, discipolul a fost surprins să vadă că nimic nu-i ieşea bine. Cu toate eforturile, maestrul nu reuşea să atingă perfecţiunea dorită. Iar discipolul continua să-i spună cât de departe se află de perfecţiune.  La un moment dat, maestrul l-a rugat pe discipol să meargă afară şi să-i pregătească o altă foaie. În timpul cât a lipsit, maestrul a definitivat lucrarea. Discipolul a fost uimit să constate că lucrarea maestrului era perfectă. Devenit conştient de prezenţa discipolului, maestrul a recunoscut că i-a fost perturbată pacea. Efortul de a realiza ceva perfect a distrus creaţia sa. Ori de câte ori suntem naturali şi lăsăm lucrurile să se întâmple, spunea Osho, Dumnezeu este alături de noi. Frica este cea care ne poate face să ne rătăcim de El.

Ne putem regăsi în maestru și în discipol deopotrivă, în căutarea perfecţiunii şi a căii noastre autentice. De cele mai multe ori, ne străduim prea mult pentru ceea ce ne dorim, credem că suntem stăpâni pe viața noastră și putem controla tot ce ține de noi. Uităm să ne lăsăm în voia lui Dumnezeu și nu credem că tot ce ne e dat e spre binele nostru. Uităm să contemplăm viața și să ne observăm pe noi înșine trăind. Uităm să avem credință în loc să ne temem. Uităm să ne căutăm pe noi, prea ocupați să-i vânăm pe ceilalți. Uităm să fim recunoscători pentru ce avem pentru că suntem nemulțumiți din cauza celor ce credem că ne lipsesc.

***

Sfântul Teofan Zăvorâtul: „Să faceţi bine să ţineţi minte că învăţătorul a tot binele este Domnul, Mântuitorul nostru. Dacă vă veţi preda Domnului cu tot sufletul, vă va învăţa El Însuşi sau printr-un înger toată ştiinţa creştinismului. Lepădarea de sine, tendinţa de a fi totdeauna gata spre a sluji celorlalţi şi lăsarea totală în voia Domnului împreună cu aflarea în El prin rugăciune sunt producătorii vieţii duhovniceşti.”(Rugăciunea)

 

Reclame

Comentariile nu sunt permise.